Kreativ og Klassisk Strik

Café favoritter

Der har ikke været en strikke-cafe uden hjemmebag. Det hører lissom med til et strikketøj og en god kop kaffe. Som den kærlighed der er til de lækre garner og det hyggelige strikketøj, sådan skal der også kræses for det vi spiser... også det til kaffen.
Her er et par opskrifter på nogle rigtig gode oplevelser fra strikke-cafeerne:
Citron Muffins - fint dekorerede. Glasur: flormelis rørt med citronsaft... dejlig frisk...

Anzac Småkager

125g smør
1 spsk. honning eller sirup
1 tsk. natron
2 spsk. kogende vand
60g mandler
125g hvedemel (2 dl)
120g havregryn (3 dl)
160g sukker (2 dl)
40g kokosmel (1 dl med let top)

Smelt smørret med honning/sirup, og lad det køle lidt af.
Rør natron ud i det kogende vand og bland det i smørblandingen.
Hak mandlerne mellem-fint.
Bland mel, havregryn, sukker og kokosmel i en skål, og tilsæt nødderne.
Hæld smør-blandingen i, og rør dejen sammen til en fast masse.
Tril kugler af dejen, og læg dem på en plade med bagepapir med god afstand.
Tryk kuglerne lidt flade, så de er ca. 1cm høje.
Bag kagerne midt i ovnen ved 160 grader i ca. 10 min, eller til de er jævnt gyldne.
Kagerne er bløde når de kommer ud af ovnen, og skal derfor køle af på en rist.

Historie:
Anzac står for "Australian and New Zealand Army Corps". I Australien fejrer man Anzac Day d. 25. april, den dag de Australske og New Zealandske styrker gik i land i Gallipoli i 1915 - under 1. Verdenskrig - med Anzac-kager. Opskriften blev udarbejdet med henblik på god holdbarhed, så kagerne kunne tåle langsom transport med skib. Kagerne indeholder ikke æg, da æg var en mangelvare i Australien, fordi de fleste landmænd var indkaldt som soldater. De australske kvinder sendte tonsvis af Anzac-kager til deres sønner eller ægtemænd, som en opmuntring og et lødigt kosttilskud.

Morgenboller

Her er opskriften på de boller jeg bager hver eneste morgen.

Lidt gær (ca. 1/4 pakke eller mindre)
7-8 dl vand
Salt (måske en god teske eller lidt mere)
Godt med Havregryn (jeg tager tit 3-4 håndfulde fordi jeg overvejende bruger havregryn)

Røres sammen og stilles på køkkenbordet 1-2 timer, til havren har optaget en del af vandet. Rør en god mel i, evt. bare hvede, men gerne ølandshvede. Der røres til dejen er ret fast - det er en fornemmelse. Den skal være ret sej. Dæk skålen til med låg eller film, og stil den i køleskabet til næste morgen. Husk at dejen kun skal røres, aldrig piskes eller æltes.
Næste morgen stilles ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm, tages dejen ud af køleskabet. Sæt bollerne af på bagepapir, enten med fingrene eller en ske. For at dejen ikke hænger i, dyppes fingre eller ske i vand.
Bollerne pensles forsigtigt med olie uden at trykke luften ud af dejen. Jeg synes det smager bedst når man bruger en god rapsolie. Bollerne kan drysses med sesam, græskar-kerner eller andet godt. Bag dem med det samme i 10-15 min. I min ovn passer det med ca. 12-13 min.
Hvis man bruger ca. ½ af dejen kan den holde sig en uges tid, hvis man giver gæren lidt at leve af hver dag. Hver dag tilsættes derfor lidt salt, mel/havregryn og lidt væske.
Om aftenen efter aftensmaden kan der som forslag tilsættes f.eks.:
- lidt mosede kogte kartofler
- en sjat the (afkølet)
- lidt korn/kerner sat i blød, f.eks. i den varme the som giver god smag (softkerne)
- et revet æble
- lidt ris (hvis ikke børnene klager)
- en grov mel som f.eks. spelt eller graham kan ristes kort i ovnen før det tilsættes
- frugt-fibre (overskud fra juice-presseren)
- afkølet kogevand (ikke fra blomkål, det dominerer for meget)
- eller andre små rester fra køkkenet

Som supplement til aftensmaden kan dejen bredes tyndt ud på bagepapir som til små flade brød. Der må godt være lidt huller i dejen. Herpå kommes f.eks. oliven og feta, eller rosmarin og salt. Se evt. den lille film "morgenboller" på www.guldbagerenfrederiks.dk. Filmen varer kun 2 min. Her finder man også "fladbrød" eller "brødsnacks" af samme dej.
Håber I får en masse gode oplevelser med denne opskrift - hver dag, det gør jeg. Der er ingen grund til at springe over.

Roulade

Bund:
3 æg
150g sukker
100g hvedemel
1 tsk. bagepulver

Fyld:
75g smør
125g flormelis (2½dl)
2 tsk. vanilje
1 past. æggeblomme
F.eks. 1 pose frosne hindbær eller anden frisk eller frossen frugt.

Start med at forberede fyldet, så det er klar. Smør og flormelis æltes sammen i en dyb tallerken med en gaffel. Tilsæt vanilje og æggeblomme.
Læg bærrene til optøning, hvis de er frosne.

Æg og sukker piskes til det er "hvidt, let og luftigt". Mel og bagepulver blandes og vendes i. Dejen bredes ud på bagepapir i hele bagepladens størrelse og bages ved 250 grader i ca. 6 min. Jeg plejer at give den 5 min. og så holde øje det sidste minut... det går ret hurtigt.
Mens dejen er i ovnen gøres et tilsvarende stykke bagepapir klar på køkkenbordet - bagepapiret drysses med sukker. Hav også et viskestykke klar, vredet op i koldt vand.
Når bunden er bagt tager du fat i bagepapirets 2 hjørner og løfter... dejen falder ikke af. Det hele lægges med det samme på det sukkerstrøede bagepapir med papirsiden opad. Læg med det samme det våde viskestykke over bagepapiret, og efter kort tid kan du trække bagepapiret af den færdige bund.
Fyldet smøres forsigtigt på, og herpå fordeles frugten. Rouladen rulles, og stilles i køleskabet.
Husk at skære stykkerne på skrå ved servering. Evt med letpisket fløde eller creme freich.
Efter lidt øvelse kan du lave denne roulade på 10 min

Æble Muffins med Blåbær

100g sukker
100g blødt smør
2 æg
1 tsk. vanille-sukker
100g hvedemel
100g rå marcipan, revet
1 tsk. bagepulver
1 æble
½ dl mælk
100g blåbær (kan undlades)

Rør sukker og blødt smør sammen, og tilsæt æggene ét ad gangen. Tilsæt mel, vanille og bagepulver sammen med mælken. Riv æblet og marcipanen, og rør det i dejen. Vend til sidst blåbær forsigtigt i med en ske.
Fordel dejen i muffin-forme.
Bages midt i ovnen ved 175 grader i ca. 25 min.

Hindbær Muffins med hvid chokolade

150g sukker
2 æg
125g blødt smør
175g hvedemel
3 spsk. hakkede mandler
1 tsk. bagepulver
50g hakket hvid chokolade
4 spsk. mælk
100g hindbær
1 spsk. flormelis

Pisk sukker og æg til det bliver luftigt og cremet. Rør herefter smøret i. Bland hvedemel, mandler, bagepulver og chokolade og vend det i sammen med mælken. Vend hindbærene i flormelis og vend dem forsigtigt i dejen.
Fordel dejen i muffin-forme.
Bages midt i ovnen ved 175 grader i ca. 20-15 min.
Kagerne kan pyntes... men, jeg synes også de er fine uden :-)

Rabarber kage

Dej:                                Marengs:
175g smør                        3 æggehvider
100g sukker                      200g sukker
2 spsk. vanille-sukker       100g valnøddekerner (eller mandler)
1 knivspids salt                 600g rensede rabarber
3 æggeblommer
250g mel
2½ tsk. bagepulver
5 spsk. sødmælk

Rør smør, sukker, vanille-sukker og salt sammen i en skål. Tilsæt æggeblommerne, og herefter mel og bagepulver og til sidst mælken.
Dejen kommes i en smurt form eller en form foret med bagepapir.
Marengs: Rabarberne vaskes og tørres, så de ikke er våde. De skæres i stykker på ca. 2cm. Hviderne piskes stive, og sukkeret tilsættes, idet der stadig piskes. Heri vendes rabarber og nødder.
Marengs massen fordeles ovenpå dejen. Kagen bages ved 175 grader i ca. 45 min.
Pas på kagen ikke bliver for mørk ovenpå. Hold øje, og dæk evt. med staniol de sidste minutter af bagetiden.

Gammeldags æblekage

Æble-mos:
10 æbler
2 tsk. vanillesukker

Sprød rasp:
2 dl. rasp
½ dl. sukker
50g smør

2½ dl. piskefløde

Æblerne skrælles og skæres i passende mindre stykker. Kommes i en gryde med en anelse vand og vanillesukker (eller kornene fra ½ stang vanille).
Æblerne koges til mos, eller til de lige nøjagtig er bløde.

På en pande smeltes smør og sukker sammen med raspen. Der skal hele tiden røres i det, da det pludselig hurtigt vil tage farve. Den sprøde rasp skal blive lysebrun. Pas på den ikke får for meget.

Begge dele afkøler let. Anrettes i små glas lagvis, og toppes med flødeskum.

Verdens bedste Jordbærkage

Mørdej:
200g hvedemel                               100g god mørk chokolade
100g flormelis
120g koldt smør                              500g gode danske jordbær
1 æg

Mazarin-masse:                               Vanilie-creme:
150g marcipan                                2½ dl letmælk
150g rørsukker                               2-3 spsk. sukker
100g blødt smør                              korn af 1 stang vanilie
2 æg                                             1 bæger pasteuriserede æggeblommer
50g mel                                         1 spsk. majsstivelse

Mørdej: Mel og flormelis blandes i en skål. Smøret smuldres heri. Tilsæt ægget og saml dejen. Læg mørdejen koldt i ca. 1 time.
Mazarin-masse: Marcipan og rørsukker blandes til en ensartet masse. Tilsæt smør og pisk - tilsæt nu æggene et af gangen, mens der piskes. Tilsæt mel til sidst.
Rul mørdejem ud og læg den i en smurt tærteform (ca. 28cm i diameter), så den dækker bund og kant. Fordel mazarin-masssen over mørdejen.
Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 min. Pas på den ikke bliver for mørk. Når kagen er bagt skal den afkøles.
Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Den smeltede chokolade pensles på kagen. Lad chokoladen størkne.
Vanilie-creme: Kom mælk, sukker, vanilie-korn, æggeblommer og majsstivelse i en gryde. Kog op ved svag varme til cremen tykner. Tag cremen af varmen og pisk i den, så den ikke trækker skind. Afkøl cremen før den toppes på kagen.
Fordel jordbærene på kagen.
Hvis du har hyldeblomster i haven, kan de drysses over kagen, ligesom du kan pynte den med marcipan. Mums...

Hjerne-mad

3 dl. müsli
3 dl. havregryn
1 dl. solsikkekerner, ristede
90 g mørk chokolade, groft hakket
4 spsk. smeltet smør
3 spsk. rørsukker
korn fra ½ vanillestang
2 æggehvider
2 æggeblommer
3 spsk. sirup

Smelt i en gryde: smør, sukker og sirup sammen med kornene fra vanillestangen. Fjern gryden fra varmen, og lad det køle af. Rør æggeblommerne i. I en skål blandes: müsli, havregryn og solsikkekerner. Vend den afkølede blanding ned i skålen med de tørre ingredienser. Pisk hviderne stive, og ved dem med blandingen. Til sidst tilsættes den grofthakkede chokolade.
Dæk en form med bagepapir, og fyld massen i. Den skal være ca. 2cm tyk. Brug evt. bagsiden af en ske til at glatte ud med for at undgå lufthuller, så den færdige müsli-bar ikke smuldrer. 
Bages ved 175 grader i ca. 10 min, eller lidt mere. Skal køles helt ned, og sættes til sidst i køleskabet, inden det skæres ud i passende stykker. Overfladen kan smøres med smeltet mørk chokolade inden den sættes i køleskab og skæres ud. Det gør også at müsli-baren ikke smuldrer så meget. Da skal du beregne ekstra chokolade til opskriften (+ca. 75g).
Variation: Der kan tilsættes lidt rosiner og/eller kokos. Er müsli-baren smurt med smeltet chokolade, kan den drysses med kokos før den sættes på køl.
En absolut favorit :-)

Citron muffins 14-16 stk.

125g blødt smør
150g sukker
2 æg
2 tsk. u-sprøjtet citronskal
2 spsk. citron-saft
1 dl. mælk
250g hvedemel
1½ tsk. bagepulver

Rør smør og sukker sammen, og herefter æggene ét af gangen.
Tilsæt Citron-skal og -saft, mælk, hvedemel og bagepulver.
Fordel dejen i 14-16 muffin-forme, og bag dem i ovnen ved 175 grader
i ca. 25-30 min.
Kan pyntes med citronglasur (flormelis rørt med citronsaft)
Her har Benedikte brugt modne hyldebær og mynteblade fra haven og revet citronskal.

Nugat i glas med grissini

250g blød nugat
4 dl. piskefløde

Grissini:
300g hvedemel
150g blødt smør
100g flormelis
1 æg
korn fra ½ vanillestang
100g finthakkede hasselnødder, hvis man har lyst.

Nugaten smeltes over vandbad til den er ret varm.
Fløden piskes meget let. Lidt af den piskede flødehældes over i nugaten under kraftig omrøring, og det hele hældes sammen, og blandes forsigtigt, men hurtigt.
Fyldes på små glas, og stilles i køleskab.

Grissini:
Det hele æltes sammen, og hviler i køleskab ½ time.
Rulles ud i passende strimler, og bages på plade i ovnen ved 150 grader i ca. 15 min.
Denne opskrift har jeg set på TV af Mette Blomsterberg. www.dr.dk/DR1/det-soede-liv

Knækbrød på 20 minutter

1 dl. havregryn
1 dl. solsikkekerner
1 dl. hørfrø
1 dl. sesamfrø
1 dl. græskarkerner
3½ dl. hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 tsk. salt
1 dl. neutral olie (f.eks. solsikke- eller rapsolie)
2 dl. vand

Det hele blandes i en skål, og røres sammen til en sammenhængende masse. Rulles ud med kagerulle mellem 2 stykker bagepapir, så kagerullen ikke hænger i. Fylder ca. en alm. bageplade, og skal være ca. ½cm tyk. Når dejen er rullet ud, fjernes det øverste lag bagepapir. Marker nogle firkanter med kniv eller "piza-hjul", så knækbrødet kan knækkes ud i passende stykker, når det er bagt.
Bages ved 185 grader i ca. 15-20 min. til det er lysebrunt i kanten.
Knækbrødet smager bedst, hvis det har fået lidt farve.
...og så en rigtig god kop the... aaah.